Zdrowy styl życia

Olejek jaśminowy – aromaterapia i kosmetologia

Damian Kubik
Styczeń 9 2017

Domowe kosmetyki

Olejek jaśminowy jest jednym z najczęściej wykorzystywanych olejków eterycznych w aromaterapii. Poprawia ogólny stan zdrowia każdego człowieka i nasze samopoczucie niemalże każdego dnia. Coraz częściej używa się go także w szeroko rozumianym przemyśle kosmetycznym, gdzie jest przydatny do pielęgnacji skóry. Jego typowe zastosowanie to domowe maseczki na twarz i włosy.

Podstawowe informacje

Olejek jaśminowy jak sama nazwa wskazuje produkowany jest z jaśminu wielokwiatowego. Olejek eteryczny pochodzi z płatków rośliny, a z jej innych części uzyskuje się olej jaśminowy. Wydajność procesu uzyskiwania olejku nie jest zbyt imponująca. Kilogram olejku wymaga zużycia ponad tony płatków kwiatów. Przekłada się to na wysoki koszt tego produktu. Pomimo tego, olejek jaśminowy jest jednym z najczęściej i najdłużej wykorzystywanych naturalnych środków do poprawy zdrowia i samopoczucia. Ma także zbadany i potwierdzony wpływ na potencję.

Właściwości prozdrowotne

Olejek jaśminowy ma właściwości antyseptyczne, czyli pomaga w gojeniu się różnych ran i wyprysków na skórze. Efekt szybszego gojenia jest uzyskiwany przez blokowanie rozwoju bakterii. Stosuje się go także jako lek przeciwdepresyjny. Możliwe jest to dzięki stymulowaniu produkcji hormonów odpowiedzialnych za nasze dobre samopoczucie. Z olejku jaśminowego korzystać mogą też osoby przeziębione i cierpiące na choroby układu oddechowego. Ma on bowiem właściwości wykrztuśne przydatne przy różnych infekcjach. Mona go wykorzystywać ponadto jako środek rozluźniający mięśnie, stymulant laktacji, a nawet środek przeciwbólowy.

Olejki eteryczne

Znaczenie dla kosmetologii

Kosmetologia znajduje coraz to nowe zastosowania dla olejku jaśminowego. Najważniejsza jest tutaj pielęgnacja skóry twarzy oraz całego ciała. Olejek jaśminowy wchodzi w skład produktów o naturalnym składzie. Warto go polecać przede wszystkim osobom, które cierpią na wypryski skórne, w tym zwłaszcza trądzik.

Razem z olejkiem różany olejek jaśminowy wykorzystywany jest do produkcji perfum, głównie kobiecych nut zapachowych. Odnajdziemy go w perfumach najlepszych marek.

Znakomitym pomysłem jest też wykorzystywanie olejku jaśminowego w maseczkach na przesuszone włosy. Poleca się go głównie osobom z włosami łamliwymi, które dodatkowo osłabiają swoje włosy poprzez wykorzystanie różnego rodzaju prostownic i podobnych narzędzi. Jak widać olejek jaśminowy ma różnorodne zastosowanie zarówno dla kobiet jak i mężczyzn, warto zatem zapoznać się z jego wszystkimi właściwościami i zacząć korzystać z jego leczniczych walorów.

Udostępnij