masa cukrowa Na wstępie może powiem czym konkretnie jest masa cukrowa – bo może nie wszyscy wiedzą. Tak więc  masa cukrowa jest to cukiernicza substancja,  w pewnym sensie to taki jakby lukier plastyczny do ozdabiania ciast. Masa cukrowa często wykorzystywana jest również do wytwarza ozdób do tortów weselnych, ale można z niej zrobić praktycznie wszystko, kwestia wyobraźni. Masa cukrowa posiada wspaniałe możliwości  jeżeli chodzi o wykonywania przeróżnych ozdóbek, dlatego też cieszy się coraz większą popularnością nie tylko w zawodowym cukiernictwie.

Przepis:

Ja akurat używam takiego:

350 gram cukru pudru
40 g glukozy dobrze jakby to była ta w proszku.
2 łyżeczki żelatyny
35 ml wody

Wykonanie:

Żelatynę trzeba wymieszać w 35 mililitrach wody, potem mieszamy ją z cukrem pudrem oraz glukozą. Można ręcznie, ale lepiej za pomocą miksera lub jakiegoś robota. Gdy już uzyskamy  lepiącą masę to ją rozwałkowujemy na placek w miarę duży, a następnie kładziemy go na naszym torcie i formujemy. Można dzięki tego rodzaju masie cukrowej zrobić tort w dowolnym kształcie.

Jak ktoś nie czuje się zbyt mocny robieniu tortów lub po prostu nie bardzo lubi się bawić w takie rzeczy,  to można także kupić gotowe produkty, czy dekoracje, w sklepach dostępna jest też oryginalna masa cukrowa tylko, że wtedy nie mamy już tyle frajdy z własnoręcznie wykonanej całości, a przecież jaki to czasem zachwyt wzbudzi jak powiemy, że to w pełni dzieło naszych rąk – bezcenne ;)


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>